Mistrovství Working Equitation ČR 2018 (kompletní reportáž)

 

Ve dnech 31.08.-01.09.2018 se areál Královického dvora nedaleko Slaného stal po MČR v drezuře i dějištěm Mistrovství Working Equitation Česká republika 2018.

Pátek

V pátek byly na programu především drezurní zkoušky. Závodní maraton zahajovala kategorie dětí, kde s náskokem vyhrála Kristýna Maternová s Gin Tonicem (67,77%), před Alicí Weinfurtovou s Gabrielem (61,32%) a Johanou zelenou s Rigolem (58,55%). V soutěži juniorů byly rozdíly na prvních třech místech velmi těsné. Na prvním místě se umístila Barbora Pleskačová s koněm Sacramoso Margeta XIII-20 (62,85%), na druhém Tereza Pekárková s Orfeem (62,28%) a třetí s minimálním rozdílem Jindra Kučerová s Lidkou 2 (62,27%).

Dále jely své jízdy jezdci týmové soutěže seniorů. V úrovni Z skončila na prvním místě Tereza Slabá před Alicí Jiříčkovou a Denisou Procházkovou. Na stupni L získala nejlepší hodnocení Renáta Veverková, druhá skončila Veronika Slavíčková a třetí Lenka Nováková. Na stupni S zároveň jezdci soutěží v kategorii jednotlivců. Zde byla vítězkou Babeta Melčová s Bankietem (63,15%), za ní se skončil Břetislav Růžička s Legolasem (61,42%) a na třetím místě je Tereza Slabá s koněm Dollom Valmont (58,81%).

Poslední soutěží dne byl test ovladatelnosti týmových jezdců kategorie senior na úrovni Z. Zde dopadlo pořadí stejně jako po drezuře. První byla Tereza Slabá s Ediene, druhý Alice Jiříčková s Cik Cakem a třetí Denisa Procházková s koněm Eliot du Berlais.

Sobota

Sobota byla ve znamení testů ovladatelnosti a rychlostní zkoušky mistrovské soutěže seniorů.

Děti

Stejně jako v drezuře ovládla zkoušku ovladatelnosti dětí (do 15 let) Kristýna Maternová s lusitanem Gin Tonicem a získala tak titul mistryně republiky. Na druhém místě skončila Johana Zelená s Rigolem, což ji vyneslo na celkovou druhou příčku a na místě třetím v testu ovladatelnosti i celkově skončila Alice Weinfurtová s Gabrielem.

Junioři

V juniorské kategorii (do 21 let) vyhrála test ovladatelnosti Jindra Kučerová s Lidkou, což ji v konečném součtu posunulo na celkovou druhou příčku. Mistryní se nakonec stala Barbora Pleskačová s kladrubským vraníkem Sacramoso Margeta XIII-20, která se v testu ovladatelnosti umístila na druhém místě. Třetí skončila Natálie Pánková s Rivoltou, ale v celkovém hodnocení jí  v boji o třetí místo nakonec přeskočila díky dobrému výsledku v drezuře Tereza Pekárková s koněm Orfeus.

Senioři

Výsledky testu ovladatelnosti nám zamíchaly pořadím v kategorii seniorů.  Nejlépe si s kurzem poradila Tereza Slabá s poníkem Dollom Valmont, na místě druhém skončila Šárka Kopecká s Gin Tonicem a třetí Břetislav Růžička s Legolasem. Rozhodnout tedy musel až test rychlosti. V něm byl tradičně nejrychlejší Břetislav Růžička, který si tak  díky vyrovnaným výsledkům a především velmi podařené drezůře s teplokrevným Legolasem právem odnesl titul mistrů republiky.  Druhá nejrychlejší byla Šárka Kopecká, která tak nakonec získala celkové třetí místo. Na třetím místě v rychlostní zkoušce skončila Radka Polcerová. Celkovou druhou příčku ovšem ukořistila díky nejlepšímu testu ovladatelnosti Tereza Slabá s Dollom Valmontem.

Výsledky MČR jednotlivci

Týmy Děti a Junioři

Jasným vítězem týmové soutěže dětí a juniorů se stal tým „Seven Eyes“ ve složení Kristýna Maternová a Jindra Kučerová. Na druhém místě se umístil tým „Black and White“ Alice Weinfurtové a Barbory Pleskačové a na místě třetím „TDM“ Terezy Pekárkové, Magdaleny Janouškové a Daniela Jiříčka.

Týmy Senioři

V seniorské kategorii vyhrál tým „GrePaChest“ Terezy Slabé, Veroniky Slavíčkové a Alice Jiříčkové před týmem „Středočešek“ Babety Melčové, Lenky Novákové a Terezy Slabé (tentokrát v sedle Ediene) a na místě třetím se umístil „RaKo tým“ ve složení Šárka Kopecká, Renáta Veverková a Jana Viedemannová

Výsledky MČR týmy

Dílčí výsledky MČR týmy senioři

Všem vítězům gratulujeme!

 

Fotografie: Kateřina Vojáčková

Fotografie: Polcer

 

V rámci tradičních Královických slavností a dožínek se konala jezdecká show, v rámci které měli diváci možnost vidět working equitation v té nejakčnější podobě. Osm jezdců se utkalo formou vyřazovacích soubojů paralelních rychlostních zkoušek. Ve finálové jízdě se nakonec královnou rychlosti stala Šárka Kopecká s lusitánem Gin Tonicem, která ve finále porazila Jindru Kučerovou na neuvěřitelně rychlé křížence fjorda a hucula Leontýně. Děkujeme jezdcům za vydařenou propagaci workingu.