První soustředění v Korycanech

Ve dnech 03.-04.10.2018 se v areálu Equistable Korycany u Neratovic konalo první workingové soustředění ze série akcí plánovaných v této sympatické stáji. Tématem byla tentokrát drezurní část. Původní myšlenkou bylo zaměřit soustředění na jezdce, kteří již working jezdí a pomoci jim vylepšit jejich drezurní testy tak, aby v nich příště dosahovali lepšího hodnocení. Soustředění se konalo krátce po ukončení sezóny, většina jezdců tak chtěla koním i sobě dopřát zasloužený odpočinek. Díky tomu se bohužel z aktivních WE jezdců zúčastnila jen Kristýna Maternová s Gin Tonikem majitelky Šárky Kopecké. Účastníků tak bylo nakonec osm. Někteří již s disciplínou nějaké zkušenosti měli, jiní se s ní teprve seznamují. Během prvního dne si zkušenější účastníci zajeli některou z drezurních úloh úrovně od Z do P a na jejím základě jsem si udělala poznámky, na čem by bylo dobré následně pracovat. Nejčastěji se jednalo o zlepšení uvolnění a přilnutí koně, přesnost a plynulost přechodů a správné projíždění jednotlivých figur. Kdo si úlohu zkusit nemohl – protože byl například kůň v novém prostředí nebo situaci příliš nervózní nebo ještě není natolik pokročilý, tam jsem se snažila přizpůsobit trénink aktuální situaci.

Aby nebyli druhý den účastnici drezurou až příliš zmoženi, připravila jsem v hale několik překážek, které nám s drezurní prací pomohly. Program byl prakticky pro všechny dvojice totožný, jen se individuálně upravoval. Nejdříve jsme pracovali na zlepšení přechodů na simulovaném můstku (postavený ze dvou kavalet, které tvořily uličku) a koně uvolňovali na kruhu pomocí malých kruhů a přechodů dopředu a zpátky. V rámci přestávky koně odpočívali při překonávání provazové branky. Poté jsme se přesunuli k osmičce, kde bylo snahou projíždění opravdu stejně velkých kruhů se správným ohnutím a rovným koněm během přechodů v  klusu a případně i ve cvalu. Poslední překážkou byl zkrácený slalom. Když nám zbylo několik minut navíc, dvojice si projela krátký test ovladatelnosti. Výjimkou byla Kristýna Maternová, která trénovala cviky z juniorské úlohy WAWE.

 

Bylo to pro mě první soustředění v pozici instruktora. Ačkoli jsem se s většinou dvojic setkala poprvé, musím ovšem říct, že jsem byla nadšena, s jak velkým zaujetím všichni pracovali a moc mě to s nimi bavilo a doufám, že i pro ně to byl příjemně strávený víkend. Pevně doufám, že se setkáme na dalším soustředění, které proběhne pravděpodobně v lednu a bude zaměřené na správné překonávání překážek. A snad alespoň někteří z účastníků na jaře rozšíří i řady soutěžících na závodech.

Foto: archiv Veroniky Jirmanové, Šárky Hvězdové a Hany Bartúnkové